Staten förlorade tvist – tidningsanställda kan få dela på 15 miljoner

2:22 min

Ett 70-tal personer som arbetat vid Norrbottens-Kuriren har kommit ett steg närmare att eventuellt få dela på 15 miljoner kronor som i dag är låsta i stiftelsen Norrbottenspress.

Stiftelsen stämde i våras staten för att komma åt pengarna och i en dom går nu Luleå tingsrätt på Norbottenspress linje och Bendt Dimeus som arbetat 49 år på tidningen är nöjd.

– Det är rätt dom, då har pengarna inte bara försvunnit eller gått till Norrköpings Tidningar eller Allmänna arvsfonden, som det pratats om i bland.

Stiftelsen Norrbottenspress bildades 1966 för att säkra Norrbottens-Kurirens utgivning i borgerlig anda, men sedan Norrköpings Tidningars köp av Kuriren för tio år sedan fyller den ingen funktion.

Norrbottenspress har sen dess gjort fruktlösa försök att komma åt de cirka 15 miljoner kronor som finns i kassan, länsstyrelsen har vägrat avregistrera den som stiftelse och då är pengarna låsta.

I våras stämde Norrbottenspress staten och då lossnade det för i går kom domen från Luleå tingsrätt som slår fast att Norrbottenspress inte är en stiftelse i juridisk mening och ordföranden.

Ordförande i Norrbottenspress, Olof Widman:

– Om det här vinner laga kraft ska länsstyrelsen ta bort Norrbottenspress ur stiftelseregistret.

För Berndt Dimeus, som arbetat 49 år på Norrbottens-Kuriren, skulle det kännas fel om pengarna inte delas ut bland de anställda, kanske uppåt 200 000 kronor per person, och han hoppas att tingsrättens dom står fast

– Då har det blivit rätt och jag skulle bli jätteglad. Det skulle kännas som att bli bestulen om pengarna inte delas ut till oss som arbetat på tidningen.

Länsstyrelsen, som representerat staten i tvisten med Norrbottenspress, har inte bestämt om domen ska överklagas.