Ballon d´Or, The Best Fifa... här är expertens guide i prisjungeln

Det nomineras spelare till olika priser i fotbollsvärlden nästan varje månad känns det som.

Dags att låta Radiosportens expert Richard Henriksson klargöra vad som är vad och vilket pris som är tyngst.

Richard Henriksson rankar fotbollspriserna
1) The Best Fifa
2) Ballon d´Or
3) Uefa awards

The Best Fifa:

Henriksson rankar The Best Fifa
1) Trots ett inte särskilt kreativt namn och ringa historia är The Best tungt eftersom det är förbundskaptener och lagkaptener från samtliga landslag som är med och röstar.

Detta är The Best Fifa
Är Fifas nya utmärkelser som går till världens bästa spelare på dam- och herrsidan liksom bästa tränare i respektive samt även den väldigt viralt kompatibla utmärkelsen Ferenc Puskas Award, priset för snyggaste målet under det gångna året.

The Best-priset har bara delats ut en gång tidigare, priserna för 2016 där Pia Sundhage kom tvåa i omröstningen om årets tränare och Marta, då i Rosengård, blev tvåa på listan över årets spelare.

Det här är alltså Fifas pris, som på herrsidan delats ut sedan 1991 (damsidan drogs igång tio år senare) men som 2010 gick ihop med Ballon d’Or, som man nu separerat sig ifrån igen.

Från varje land i världen nominerar förbundskapten, lagkapten samt en representant från media fram de tre de tycker ska få pris.

Från varje land i världen nominerar förbundskapten, lagkapten samt en representant från media fram de tre de tycker ska få pris. Något som alltid drar till sig uppmärksamhet är att Fifa sedan redovisar de rösterna. Sedan ett år tillbaka går det även bra för vem som helst att rösta på Fifas hemsida.

Dock är allmänhetens röster enbart 25% av omröstningen, så man har inte mycket för kampanjande.

Den världsomspännande spelarföreningen FIFPro låter sina medlemmar, det vill säga världens alla elitspelare, rösta fram ett all star team som utgör ett någorlunda officiellt världslag från det gångna året.

Det här har alltså inget att göra med Fifas pris men delas ändå ut på The Best-galan. Förra året kom Nilla Fischer med i all star-laget, som blott andra svenska spelare tillsammans med Zlatan Ibrahimovic som tog plats på herrsidan 2013.


Ballon d’Or:

Henriksson rankar Ballon d´Or
2) Ballon d’or lever farligt nu när de inte är sammankopplade med Fifa längre men den historiska aspekten går inte att bortse från. Det finns många ikoniska bilder på storspelare som tar emot en guldboll vilket skänker tyngd.

Detta är Ballon d´Or
Guldbollen delas ut av den franska tidningen France Football som samlar in röster från fotbollsjournalister från hela världen, vilar tungt på sin historia.

Fotbollsjournalister från hela världen röstar

1956 delades priset ut för första gången. Det dröjde dock till 1995 innan icke-europeiska spelare kunde vinna, vilket till exempel gör att varken Pelé eller Diego Maradona någonsin fick priset.

Flest bollar genom tiderna har Lionel Messi med fem utmärkelser före Cristiano Ronaldo som har fyra.


Uefa awards:

Henriksson rankar Uefa awards
3) Uefas skapelse får ses mest som ett försök att höja statusen på sina egna tuneringar. Givetvis en stor är för spelare att få utmärkelser men just nu är det inte alls samma lyster som de ovannämnda.

Detta är Uefa awards
När Ballon d’Or gick ihop med Fifa, tillfälligt visade det sig, tog det europeiska förbundet tillfället i akt och skapade ett eget pris med just fokus på spelare i Europa och i synnerhet då de turneringar som de själva arrangerar.

Fokus på spelare i Europa och turneringar som arrangeras där

Sedan 2010 på herrsidan och 2013 på damsidan får utvalda journalister rösta fram vinnarna.

De presenteras på Uefas gala i samband med att de lottar kommande Champions League-gruppspel under tidig höst. Då presenteras också ett framröstat all star team, inte att förväxlas med det som alltså spelarföreningen röstar fram.