Laila Sundin avgår efter pengalånet ur partikassan

1:18 min

Vid ett blixtinkallat styrelsemöte i Vänsterpartiet i Ovanåker nu på eftermiddagen förklarade ordförande Laila Sundin att hon avgår efter att ha använt pengar från partikassan privat.

Avhoppet sker sedan helahälsingland.se avslöjat att hon använt dryga 6 000 kronor ur partikassan för privata ändamål.

Partiets Länsordförande Jonna Källström Böresson som rest till Ovanåker för att stötta den lokala partiföreningens styrelse berättar att utfallet av mötet var det väntade:

– Laila Sundin avsäger sig alla sina uppdrag, både de hon haft i partistyrelsen och de förtroendeuppdrag hon haft i kommunen.

Laila Sundin valde att avgå på direkt uppmaning, tillägger hon:

– Ja, så var det, men hon erbjöd sig också själv att avgå, säger Jonna Källström Böresson.

Beslutet var av flera skäl oundvikligt sedan det framkommit att ordförande lånat ur partikassan. Det är av flera skäl helt oacceptabelt, understryker Jonna Källström Böresson.

– Det hon har gjort är inte lagligt och allt annat än okej. Det betyder att hon inte har något förtroende kvar och inte längre kan verka i vare sig styrelsen eller i sina kommunala uppdrag.

Därmed tvingas nu Vänsterpartiets lokalförening i Ovanåker kalla till extra årsmöte och välja ny ordförande. Laila Sundin blir vanlig partimedlem och hon ska stöttas av partikamraterna, lovar Jonna Källström Böresson.

– Ja hon ska genom partidistriktets försorg få privatekonomisk rådgivning och en chans att betala tillbaka de pengar hon lånat, säger hon.