Afghanska ensamkommande kräver att deras hemland bryter utvisningsavtalet

1:17 min

I snart femtio dagar har flera hundra ensamkommande ungdomar protesterat mot utvisningarna till Afghanistan. Idag gick ett hundratal en protestmarsch mot det afghanska konsulatet på Lidingö.

Marschen gick från Norra Bantorget där det sittstrejken hålls nuförtiden, efter att ha flyttats dit från Medborgarplatsen.

Väl framme vid afghanska konsulatet på Lidingö hölls en manifestation framför de stängda dörrarna.

- Avtalet mellan Sverige och Afghanistan som tillåter utvisningarna är något vi bör äntligen få svar kring. Nu riktar vi våra krav mot afghanska diplomater, säger Fatemeh Khavari grundare av proteströrelse Ung i Sverige.

– Ja, för att ingen längre ska utvisas till döden. Och de ska ge vårt budskap till afghanska regeringen för att det är deras representanter, att de ska bryta avtalet.

Man ingen från den afghanska ambassaden visar tecken på att de vill prata med er. Ingen kommer ut och det är stängt där idag?

- Men det spelar ingen roll, kommer de eller inte - vi behöver bara ett svar.

Bland flera hundra protestanter i protesttåget fanns Janos Nordqvist. Ju mer jag blev insatt i frågan desto mer blev jag övertygad om hur fel det är - säger han.

– Utrikesdepartementet avråder alla Svenskar från att resa till Afghanistan och säger att hela landet är farligt som en krigszon och då är det en väldigt konstig matematik för mig att förstå att man samtidigt förvisar människor som inte vill dit.

Organisationen Ung i Sverige säger att de kommer att fortsätta med sina sittprotester tills vidare men att förändringar diskuteras.