Manifestation i Irak för kurdiska folkomröstningen

1:32 min

Inför folkomröstningen om självständighet i den kurdiska delen av Irak höll i går den kurdiske presidenten Massoud Barzani valmöte i regionhuvudstaden Erbil.

Barzani upprepade att den kontroversiella omröstningen ska hållas som planerat på måndag, men in i det sista sker internationella påtryckningar för att stoppa omröstningen.

Uppemot hundra tusen personer kom till Barzanis valmöte i Erbil för att visa sitt stöd inför omröstningen om självständighet. Det var en euforisk, nästan hysterisk, stämning när Barzani gick på, och flera personer som stod längst fram i folkmassan svimmade.

– Det var så mycket tryck att jag svimmade, men när jag fick se min president mådde jag bra igen, säger Mohammad Ali när han kvicknat till efter att ha fått lite vatten kastat i ansiktet.

I sitt tal uppmanade Massoud Barzani folk att gå och rösta och han upprepade också att omröstningen kommer att hållas som planerat på måndag, för det har förekommit uppgifter om att den kan komma att ställas in.

De internationella påtryckningarna mot Barzani att stoppa folkomröstningen fortsätter och får bara KRG tillräckliga garantier om självständighet längre fram kan det vara en bekväm utväg för Barzani att ställa in omröstningen.

Nawras Rashid, som är på plats med sin familj, vill att omröstningen blir av, men han säger också att man egentligen redan skickat sitt budskap till omvärlden. Man vill ha ett självständigt Kurdistan.

– Kolla här, det här folkets röst, säger han och sveper med handen över folkmassan.

– Vi behöver egentligen inte ens rösta, fortsätter han.