Spanien tar över Kataloniens poliskår

0:53 min

Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet — vilket motsidan vägrar acceptera.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ber samtidigt katalanerna att kasta in handduken.

– Det skulle vara förståndigt, rimligt och demokratiskt att stanna upp och säga att det inte blir någon folkomröstning, vilket de vet inte kommer att hända, säger Rajoy.

Åklagarmyndigheten i Madrid begärde i veckan att inrikesdepartementet skulle ta kontroll över samtliga poliskårer i Katalonien, inklusive den regionala Mossos d'esquadra, för att stoppa den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen, som planeras till den 1 oktober. På lördagen kallade den högste åklagaren i Katalonien, José María Romero de Tejada, till sig de högsta polischeferna i regionen för att meddela beslutet.

Enligt inrikesdepartementet handlar det inte om att ta kontrollen från Katalonien, utan om att bättre samordna de olika polisstyrkorna i regionen. Enric Millo, centralregeringens representant i Katalonien, säger att Mossos d'esquadra fortfarande är ansvarigt för säkerheten i regionen men att poliskåren ska "koordineras" direkt av inrikesdepartementet och inte av lokala myndigheter.

Men den katalanska poliskårens chef Josep Lluís Trapero har enligt den katalanska tidningen Ara protesterat mot åklagarmyndighetens begäran eftersom han anser att det är olämpligt att polisen lyder under en annan förvaltningsapparat än den som formellt ska styra den.

Och Kataloniens inrikeschef Joaquim Forn avvisar Madrids påbud.

– Vi fördömer statens intervention för att kontrollera Kataloniens polisstyrkor, säger han i ett tv-sänt anförande.

– Vi kommer inte att acceptera denna kontroll.