Ungerns regering i kampanj mot George Soros

2:37 min

I Ungern kommer regeringen inom kort lansera en landsomfattande kampanj riktad mot finansmannen och filantropen George Soros.
I fokus är framförallt Soros positiva inställning till invandring som enligt den ungerska regeringen hotar att bli hela EU:s politik.

Men i Ungern ser många det här snarare som inledningen på valkampanjen inför parlamentsvalet nästa år.

– Sorosplanen är en detaljerad aktionsplan med syftet att steg för steg förvandla länderna i Centraleuropa till invandringsländer, sade premiärminister Viktor Orbán i det ungerska parlamentet nyligen.

Detta får inte ske, sa Viktor Orbán och meddelade att hans regering kommer att försvara det kristna Ungerns framtid och därför, sade Orbán, gör alla klokast i att rösta på oss i nästa val.

Den ungersk-amerikanske filantropen och finansmannen George Soros har varit i fokus för Ungerns regering under en längre tid, bland annat eftersom hans stiftelse Open society foundation ger pengar till en lång rad organisationer i landet som bland annat försvarar mänskliga rättigheter och granskar korruption.

Med start den första oktober kommer nu regeringen under Viktor Orbáns ledning vända sig till det ungerska folket med ett frågeformulär där man vill få svar på frågan om ungrarna stöder George Soros och framförallt hans invandringsvänliga inställning – eller inte.

Problemet är bara att det inte finns någon Soros-plan, säger Goran Buldioski som är Open societies Europachef med säte i Budapest.

– Soros-planen är något som den ungerska regeringen har uppfunnit för att så griller i huvudet på det ungerska folket, säger Goran Buldioski.

Regeringen har bland annat hänvisat till en debattartikel som George Soros skrev när flyktingkrisen var som värst hösten 2015, där han föreslog att Europa årligen skulle ta emot en miljon flyktingar.

Sedan dess, säger Goran Buldioski, har retoriken förändrats markant. Nu handlar EU:s flyktingpolitik snarare om att förhindra människor från att ta sig till Europa. Och under alla omständigheter är det inte, som den ungerska regeringen vill påskina, George Soros som styr över EU:s flyktingpolitik.

För ett par veckor sedan kom EU:s högsta domstol fram till att också länder som Ungern och Slovakien måste ta emot asylsökande enligt det kvotsystem som EU-ledarna kommit överens om. För Ungerns del handlar det om knappt 1 300 asylsökande. Det här, menar den ungerska regeringen, är ett tecken på att George Soros politik nu börjar genomföras på allvar.

I somras kunde man i Budapest se regeringsfinansierade affischer på en leende George Soros med texten: "Låt inte Soros få det sista skrattet", en kampanj som kritiker menade gränsade till antisemitism. George Soros är jude.

Företrädare för den ungerska oppositionen har kommenterat den nya kampanjen med att regeringen istället borde fokusera på landets verkliga problem, som en bristfällig sjukvård eller den utbredda korruptionen.