Katastrofval för de tyska socialdemokraterna

1:36 min

De tyska socialdemokraterna har gjort sitt sämsta val på 70 år. Men partiledaren Martin Schulz har inga planer på att avgå.

För några månader sedan var Martin Schulz, partiledare för de tyska socialdemokraterna SPD, nästan ikapp förbundskanslern Angela Merkel i opinionsmätningarna.

Men i mars vände det plötsligt nedåt – och så har det också fortsatt. Enligt de första vallokalsundersökningarna går de tyska socialdemokraterna mot ett svidande nederlag.

Med 21 procent av rösterna ser SPD ut att göra sitt sämsta val under efterkrigstiden.

– Det är en svår och bitter dag för tysk socialdemokrati, konstaterade Martin Schulz på en presskonferens direkt efter att de första siffrorna presenterats.

Trots att partiet ser ut att backa med nästan fem procent sedan valet 2012 tänker Schulz fortsätta som partiledare. Under kvällen meddelade han att han ställer upp för omval när frågan ska hanteras i december.

De senaste fem åren har SPD suttit i koalitionsregering tillsammans med Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU/CSU. Men den relationen är definitivt över nu.

– Det är slut på storkoalitionen med Kristdemokraterna i Tyskland, sa  SPD:s vice partiledare Manuela Schwesig under kvällen.