Angela Merkels möjligheter efter det tyska valet

4:06 min

Angela Merkel kommer att fortsätta styra Tyskland, men i övrigt lämnar valresultatet många frågetecken kring landets politiska framtid.

Den stora knäckfrågan blir vem hon ska regera tillsammans med. 

– Det kommer att bli mycket svårt att komma överens vid det förhandlingsbordet, säger statsvetaren Thomas Sommerer.

Kvällens valresultat i det tyska valet bjöd inte på speciellt många överraskningar. Angela Merkels CDU backade förvisso, men fortsätter vara största parti. 

Samtidigt gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val under efterkrigstiden, medan högerpopulistiska AfD för första gången tog en plats i parlamentet. 

Resultatet innebär att Angela Merkel fortsätter som förbundskansler. Men vilket parti som ska regera tillsammans med hennes CDU är högst oklart, enligt Thomas Sommerer, statsvetare vid Stockholms Universitet,   

– Det finns två huvudscenarios. Den stora koalitionen, som är en fortsättning på dagens regeringsuppställ med CDU och SPD, alternativt den så kallade Jamaica-koalitionen. Men eftersom socialdemokratiska SPD har gjort ett så dåligt val, finns det många röster som höjts för att lämna den stora koalitionen, säger han.

I den så kallade Jamaica-koalitionen (som kallas så på grund av partifärgerna svart, gul och grön) skulle fyra partier i så fall ingå. Kristdemokratiska CDU samt deras systerparti CSU, liberala FDP och det Gröna partiet.

– Det kommer att bli mycket svårt att komma överens vid det förhandlingsbordet, säger han.  

Hör hela intervjun med Thomas Sommerer i klippet ovanför.