AfD:s ledare ratar partigrupp - mitt under pressträff

1:22 min

En av det högerpopulistiska AfD:s ledare, Frauke Petry, säger att hon inte kommer att vara med i partigruppen i det tyska parlamentet Bundestag, på grund av en konflikt med mer hårdföra kollegor. Vår korrespondent Daniela Marquardt berättar mer.

– Det var ett överraskande snabbt besked och en bekräftelse på den splittring som finns inom partiet. Det är så att Alternativ för Tyskland är uppdelat i en mer pragmatisk falang som eftersträvar regeringsmakten i framtiden, och den mer nationalistiska och radikala falang som framför allt ser sin roll i en hårdför opposition.

– Frauke Petry företräder den mer pragmatiska falangen och mitt under presskonferensen under förmiddagen i Berlin så lämnade hon både den och sina partikamrater i stor förvirring. De var inte förberedda på detta. Frågan är vad som händer nu. Kommer hon att lämna partiet? Kommer fler följa med henne?

Kan hon sitta kvar i förbundsdagen?

– Hon är vald på ett direktmandat från sin valkrets i delstaten Sachsen. Det tänker hon behålla och föra den politik som anser behövs för att, som hon säger, åstadkomma en konservativ vändning och öppna vägen för att delta i regeringsarbete efter nästa val 2021.

Frauke Petry tänker inte lämna AfD, däremot finns det många inom partiet som är kritiska mot henne och ifrågasätter om hon ska stanna kvar och framför allt om hon kan fortsätta att leda partiet.

Petry har tidigare sagt att hon vill att partiet ska vara redo att bilda regering i valet 2021, medan andra propagerat för en mer otyglad oppositionsroll även i framtiden.

– Ett anarkistiskt parti kan vara framgångsrikt i opposition, men det kan inte erbjuda väljare ett trovärdigt alternativ som regering, sade Petry, innan hon reste sig upp och lämnade presskonferensen, utan att svara på några frågor, rapporterar nyhetsbyrån AP.