Örkelljunga

Så kan Skönne mosse saneras efter cyaniddumpning

Upp till 15 miljoner kronor. Så mycket kan det kosta att sanera Skönna mosse, efter Multofabrikens dumpning av cyanidtunnor.

Electrolux har nu till länsstyrelsen lämnat in tre olika förslag på saneringsåtgärder för Skönna mosse i Örkelljunga kommun. Det efter att Multofabriken dumpat cyanidtunnor för tre år sedan.

Åtgärderna beräknas kosta mellan 500.000 och 15.000 000 kronor. Det rapporterar SVT Skåne som skriver om de olika alternativen.

Den minst omfattande åtgärden som föreslås är att tillgången till området begränsas. Området hägnas in och, kommunala planrestriktioner införs.

Ytterligare ett alternativ som föreslås är en sanering av de områden där man vet att det finns tunnor. Dessa grävs upp tillsammans med förorenad jord och fraktas bort.

Det tredje föreslagna alternativet är grävning även av områden där det ännu är oklart om det finns tunnor och föroreningar.

Nu är det upp till länsstyrelsen hur man går vidare.

Länsstyrelsen Skåne har sedan flera år tillbaka arbetat med att utreda eventuella föroreningar efter AB Multo, som tillverkade räkne- och kontorsmaskiner i Skönna i utkanten av Örkelljunga mellan 1948 och 1973.