Växjö

Syrade grönsaker på frammarsch: "Klart ökat intresse"

3:36 min

Att konservera och skapa mat genom fermentering har gjorts i många år, men på senare tid har det blivit populärt igen bland många matintresserade.

En som märker av en ökning är Ann-Louise Fransson från Ingelstad som bland annat håller kurser i det.

– Jag märker ett klart ökat intresse. Tidigare var det ofta en viss typ människor, typ "gröna vågare" som gick på kurser. Nu kommer vanliga Svenssons och vill lära sig detta och de tycker också att det är gott, säger Ann-Louise Fransson.

Hur funkar fermentering?

– Jag brukar säga att det är en kamp mellan goda och onda bakterier. Vi har bakterier som inte ska vinna för då kommer det bli förruttnelse, men så har vi också de fina bra mjölksyrabakterierna och de vill vi ska växa till. Om vi hanterar det här rätt med temperatur och tid så kommer fermenteringen igång och det blir gott. 

– Om vi tar vitkål som exempel så packar man den väldigt tätt i ett kärl. Salt behöver man också. Sedan ställer man det i rumstemperatur. Då går jäsningsprocessen i gång.

Förutom hållbarhet och smak, finns det en hälsoaspekt?

– Det finns definitivt en hälsoaspekt. Det här är sådan mat som vi åt förr i tiden. Den hade det naturliga bakteriologiska livet i sig. Samma typ av bakterieliv som vi har i våra magar och tarmar. Det här får vi inte i oss så mycket  nuförtiden när vi fryser maten och använder konserveringmedel.  När vi väl får någon mat som innehåller de här bakterierna så är det precis som att magen säger äntligen, det är ju det här jag behöver.