Grekland fruktar nya tyska krav

1:40 min

I Grekland följer man de tyska regeringsförhandlingarna noga efter gårdagens val.

Särskilt oroas man i Aten över möjligheten att liberala FDP nu kan komma in i regeringen.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras var i går kväll snabbt ute på Twitter och gratulerade Angela Merkel till valsegern. I Grekland har man länge väntat in det tyska valet med en förhoppning om att den tyska regeringen, när valet väl var överstökat, skulle inta en mindre hårdför linje i Greklandsfrågan.

Men när valresultatet nu står klart kan det ur grekisk synvinkel göra läget ännu värre. Särskilt om förbundskansler Angela Merkel bildar regering tillsammans med liberala FDP.

Inför valet har FDP:s partiledare Christian Lindner sagt att en skuldavskrivning för Grekland bara kan göras mot att Grekland också lämnar eurozonen och skaffar sig en egen valuta.

Samtidigt är just skuldlättnader ett krav från Internationella Valutafonden IMF, för att alls fortsätta ge stöd till Grekland

För Greklands vänsterledda regering väntar under hösten en ny omgång förhandlingar med de internationella långivarna med målet att landet i augusti nästa år ska stå ekonomiskt på egna ben. Flera åtgärder återstår för den grekiska regeringen för att få grönt ljus av långivarna. Bland annat måste man snabba på processen med tidigare utlovade privatiseringar.

I dag kommer eurozonens ordförande Jeroen Dijsselbloem till Aten bland annat för samtal med premiärminister Tsipras. Den osäkra tyska valutgången gör, menar bedömare i Aten, att Greklands regering nu kommer försöka få förhandlingarna undanstökade så snart som möjligt, innan den nya tyska regeringen är på plats.

Tyskland är ett av de euroländer som hittills varit minst villigt till att gå med på skuldlättnader för Grekland vars skuldberg efter sju år av räddningspaket nu är upp i 320 miljarder euro, över 3 000 miljarder kronor.