Schyman besöker Bohuslän: Turnén riktar sig till mindre orter

1:12 min

Gudrun Schyman (Fi) besöker tre städer i Bohuslän med anledning av partiets förvalsturné. Med nästan ett år fram till riksdagsvalet 2018 hoppas partiet på att locka väljare utanför storstäderna.

– Vi är inte ett storstadsparti, vi har en väldigt kraftfull politik för att stödja utvecklingen på landsbygden, säger Gudrun Schyman (Fi).

För två veckor sedan påbörjade Feministiskt initiativ sin förvalsturné. Med start i Jämtland, tog sig partiet därefter ned till Dalarna, sen Värmland, och nu är man alltså i Bohuslän.

I Bohuslän kommer Gudrun Schyman under måndagen att gästa flera homeparties; det vill säga politiska föredrag med fokus på jämställdhet och feminism.

Ämnen som på grund av det politiska läget känns angelägna, menar Schyman.

– Jag är väldigt bekymrad över nationalisternas framfart, och att vi numera har nazister på våra gator. Det är en oroande utveckling vi ser och då är ju vår uppgift, vi som är feminister, att möta detta, säger hon.

Gudrun Schyman är optimistisk inför riksdagsvalet 2018, trots att partiet har tappat i opinionsmätningar jämfört med valresultatet 2014. I valet fick partiet 3,1 procent av rösterna, men i den senaste sammanställningen av opinionsmätningar, Svensk väljaropinion, fick partiet bara 1,9 procent.

Trots det tror alltså Schyman att partiet klarar av att ta sig över fyraprocentsspärren den här gången.  

– Vi har ett bättre utgångsläge. Vi ligger redan nu mellan 2 till 3 procent i opinionsmätningarna. Vi har närmare 7000 medlemmar, och vi har ett åttiotal grupper runt om i landet som ska ställa upp i kommunvalet. Så jag är optimistisk.