Hanna Wigh: Tydligt att man vill byta fokus

1:07 min

Riksdagsledamoten Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna och fortsätter som politisk vilde i riksdagen. Orsaken är att hon tycker att partiledningen tonat ner och försökt tysta uppgifter om korruption och sexuella trakasserier inom partiet trots att partiets linje utåt är att stå för lag och ordning.

 – Det som Sverigedemokraterna går ut med, så som man vill profilera sig, det är inte med sanningen överensstämmande med hur man sköter partiet, säger Hanna Wigh till Ekot.

Hanna Wigh representerar Skaraborg i riksdagen och försökte för ett par år sedan ta upp ett fall av misstänkt förskingring inom partiet.

Men då hon inte tyckte att ledningen stödde henne polisanmälde hon fallet och hennes partikollega dömdes till fängelse, efter det kände hon sig trakasserad.

Hon berättar också för tv4 att hon ska ha utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av partikamrater inklusive en riksdagsledamot, och inte heller då upplevt något stöd från partiledningen.

– Stödet har på sin höjd varit att det låter för jäkligt och så kommer någon följdfråga om något helt annat, att man så tydligt vill byta fokus.

Sedan tidigare har två kvinnliga riksdagsledamöter valt att lämna Sverigedemokraterna men sitta kvar i riksdagen. Nu blir Hanna Wigh den tredje. Frågan är varför hon inte väljer att också lämna riksdagen då hon är vald på Sverigedemokraternas riksdagslista.

– Det är faktiskt något som jag har övervägt. Sedan har jag lutat mig åt att jag fick ett väldigt stort väljarstöd och jag har inte fått så mycket utrymme åt att ägna mig åt politik och det var trots allt det som var planen som jag lovade mina väljare att jag skulle ägna mig åt.

Efter detta har Sverigedemokraterna varit i kontakt med polisen angående händelsen, uppger presschefen Henrik Vinge för Ekot.

– Om man får höra en sådan sak så kontaktar man polisen för att utreda det. Det är det viktigaste just nu, att gå till botten med vad som hänt.

Att Hanna Wigh nu valt att hoppa av från partiet och bli politisk vilde i riksdagen förvånar inte Henrik Vinge.

– Det var ganska väntat på grund av andra saker som skett tidigare.