Grekisk domstol: Syrier kan skickas tillbaka till Turkiet

1:44 min

En dom i Greklands högsta förvaltningsdomstol öppnar nu för att börja skicka tillbaka asylsökande syrier från Grekland till Turkiet i enlighet med det avtal som EU tecknade med Turkiet förra året.

I en vägledande dom i förra veckan kom domstolen fram till att Turkiet är ett säkert land för asylsökande syrier - ett beslut som nu möter kritik bland annat från människorättsorganisationen Amnesty International.

Sjuksköterskestudenten Noori har tillbringat större delen av det senaste året inlåst - först i polishäkte på den grekiska ön Lesbos, därefter i den låsta avdelningen i flyktinglägret Moria på samma ö. I fredags kom Greklands högsta förvaltningsdomstol fram till att han kan skickas tillbaka samma väg som han kom - till Turkiet, för att få sina asylskäl prövade där.

I så fall blir han den första syrier att mot sin vilja skickas tillbaka från Grekland till Turkiet enligt det avtal som tecknades mellan EU och Turkiet i mars förra året.

"Domslutet är mycket olycksbådande för många andra asylsökande som har flytt undan konflikter och förföljelse och som nu är strandsatta på de grekiska öarna", sade Amnesty Internationals Europachef John Dalhuisen i en kommentar.

Totalt befinner sig nu över 13 000 flyktingar och migranter på de grekiska öarna i väntan på någon form av beslut. Sedan avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft kommer de inte vidare utan riskerar att istället bli tillbakaskickade till Turkiet.

Hittills har bara omkring 1 300 skickats tillbaka och EU har tryckt på för att Grekland ska öka på takten. Men enligt bland annat Amnesty International är Turkiet inte ett säkert land för asylsökande, exempel finns på hur flyktingar motats tillbaka in i Syrien och Amnesty menar att läget förvärrats ytterligare efter det misslyckade kuppförsöket förra året.

Avtalet mellan EU och Turkiet har fått avsedd effekt genom att antalet båtar med flyktingar och migranter minskat markant. Men den senaste tiden har en ökning märkts.

Hittills i september har omkring 3 000 anlänt och hjälparbetare har återigen börjat larma om mycket dåliga förhållanden i de överfyllda lägren på öarna.