Jakob Lilja döms för misshandel

1:53 min

Hovrätten dömer Jakob Lilja till misshandel efter en crosschecking under en ishockeymatch 2015. Det betyder att tingsrättens dom från i våras står fast.

– Det är såklart tråkigt. Det var inte det jag hoppades på, säger Lilja till Radiosporten.

Tingsrätten dömde Jakob Lilja till villkorlig dom och 40 dagsböter á 650 kronor den 31 mars i år – Lilja överklagade men nu står det klart att hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer tingsrättens dom utan ändringar.

Ishockeyspelaren döms till misshandel för sin crosschecking i nacken på motståndarbacken Jens Olsson i det allsvenska mötet mellan Rögle och Malmö i mars 2015.

– Det har varit tråkigt och långdraget. Det har tagit två och ett halvt år, så det har inte varit så kul, säger Lilja.

Hovrätten skriver bland annat att ”Jakob Lilja uppsåtligen och med stor kraft, med båda händerna på klubban, utdelade ett slag med klubban mot Jens Olssons oskyddade nackparti samt att Jakob Lilja måste ha förstått att slaget skulle tillfoga Jens Olsson i vart fall smärta.”

Ångrar du det du gjorde?

– Klart jag ångrar på ett sätt med tanke på att det blev som det blev. Men jag har sagt i rättegången och allting att det inte var uppsåt att skada honom. Mer än så kan jag inte säga, säger Lilja.

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet:

– Först och främst tycker jag det är en väldigt viktig signal till alla spelare och alla våra utövare, att tänk er för en extra gång och visa varandra respekt på banan, säger Anders Larsson till Radiosporten.

Radiosportens expert Challe Berglund är däremot mer bekymrad över beslutet och tror att det kan bidra till att anmälningarna till civila domstolar ökar. 

– Folk kan anmäla bara för djävulskap och det blir massa onödigt arbete. Hockeyn har ju en egen domstol, en disciplinnämnd som kan ta hand om den här typen av incidenter och det är upp till dem att ta det vidare. Det är konstigt att en privatperson sitter på läktaren och har en uppfattning om att det är misshandel, säger han.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd dömde Lilja, som sedan hösten 2015 spelar för SHL-klubben Linköping, till tio matchers avstängning. Fyra av matcherna omvandlades till böter på 12 000 kronor.

– Det är orimligt att dubbelstraffa honom, sade Liljas advokat Mats Tornéus efter domen i Malmö tingsrätt.

Jakob Lilja ska nu diskutera med sin advokat om de överklagar till Högsta domstolen.

– Klart tankarna går, men jag har inte hunnit överlägga om det, säger Lilja. 

Lyssna på längre inslag nedan