Stadig ökning av borgerliga begravningar

1:43 min

De borgerliga begravningarna har ökat stadigt. I dag är det tretton procent som väljer en borgerlig begravning i Stockholms län, och antalet begravningar spås öka kraftigt inom tio år.

I Stockholms län har borgerliga begravningar ökat med ungefär tre procent sedan 2010, enligt statistik från begravningsbyråernas förbund. Det är inte riktigt den ökning som motsvarar antalet som lämnar Svenska kyrkan – men trenden går åt samma riktning.

Ulf Lernéus, direktör vid Begravningsbyråernas förbund, ser en koppling.

– Stockholm är så pass stort att man känner inte av på det viset att kyrkan ligger mitt i byn. Därför blir det rätt så uttalat att man går ur Svenska kyrkan och därmed väljer en borgerlig begravning. Så det är rätt så naturligt i en storstad.

Ökningen förväntas fortsätta framöver, enligt Ulf Lernéus.

– Antalet borgerliga begravningar kommer börja öka ordentligt om cirka tio - femton år. Och vi kommer inom en 25-årsperiod säkert ha 25 procent av borgerliga begravningar. Så det kommer vara en någorlunda snabb utveckling.

Kristina Ljunggren är präst vid Storkyrkan i Stockholm. Hon tycker det faller sig naturligt att folk väljer en borgerlig begravning.

– Jag tycker att skapa ett värdigt avslut för människor ska skapas utifrån vem den personen är. Så är man ateist, varför ska man då ha en kyrklig begravning?