Förundersökning inledd: SD-riksdagsman tar timeout

0:22 min

SD-riksdagsmannen som anklagas för sexuella övergrepp har tagit time out. Det berättar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En förundersökning mot mannen har nu inletts, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Före detta SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh har berättat att hon utsatts för ett grovt sexuellt övergrepp av en annan riksdagsledamot. Den personen lämnar nu riksdagsarbetet och tar time out.

– Efter att ha hört vad kvinnan har sagt i media gör jag bedömningen att det finns anledning att anta att ett brott är begånget. Jag har därför inlett en förundersökning, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Åklagaren kommer nu kontakta de som har uppgifter att lämna i ärendet. 

Enligt Hanna Wigh berättade hon i morse för partiledaren Jimmie Åkesson och partiets presschef vem det gällde. Sverigedemokraterna polisanmälde redan i går övergreppet efter att Hanna Wigh berättat om det för TV4.

Vad har hänt med riksdagsledamoten som pekas ut?

– Han har gått hem och kommer inte att vara i riksdagen så länge den här utredningen pågår. Han har varit i kontakt med vår trygghetssamordnare. Han har vad jag vet sökt kontakt med den som håller i den här undersökningen hos polisen. Han har meddelat att han medverkar fullt ut i den här utredningen och vill utifrån hans perspektiv att det här klaras upp så snart som möjligt.

Har du eller någon i partiledningen uppmanat honom att ta time out eller inte?
– När jag träffade honom hade han haft ett samtal med presschefen redan. Då var de två överens om vad som måste göras och jag instämde i det.

Hur ser du på det som händer?
– Det är en jobbig situation. Dels är det jobbigt för den som säger sig ha blivit drabbad av det här övergreppet, dels kan jag förstå att det är jobbigt för den som säger att han är utpekad men inte gjort det här. Vi tar det på största allvar.

Under hur lång tid kommer han inte att delta i riksdagsarbetet?
– Det som är sagt är så länge utredningen pågår. Det vet vi ju inte hur lång tid det tar och det finns säkert anledning att återkomma.