Om Bebispodden

0:30 min

Bebispodden är en specialskriven podd för de allra minsta barnen, från ca 0-2 år. Som en ljudlig pekbok för ditt lilla barn!

En unik satsning

Barnradions bebispodd är en unik podd inspirerad av och utvecklad tillsammans med de minsta barnen.  Det är en sjungande, pratande, lekande podd som leker med ord och rytm.

För första gången i Barnradions historia satsar vi på en specialskriven podd för de allra minsta!

Idén med Bebispodden

Vi vet alla hur de första orden från ett litet barn kan låta. Pappapapp, mammamam. Och vad som kan vara intressant, till exempel katten, bilen, ankan och glassen.

Men vad händer när vi gör ett program för de här små barnen som själva är mitt i utforskandet av ljuden, orden och världen? Hur låter det för dem och vad händer i kroppen? Gå, springa, hoppa och gunga!

Skådespelaren och musikern Micaela Gustafsson har under en längre tid studerat små barn, vad de intresserar sig för och hur de använder sig av ljud. Hon har sen skrivit musik för dem med målet att få barnen att känna att det svänger och att de vill lyssna och sjunga med.

Och nu har resultatet blivit en egen podd!

Ålder

Bebispodden passar barn mellan ca 0-2 år, men avsnitten varierar. Vissa kanske passar bättre för en 10 månaders bebis och andra för en 1,5-åring. 

Vem är Micaela Gustafsson?

Micaela Gustafsson är musiker och skådespelare. 2014 bestämde hon sig för att göra en skiva för de allra yngsta barnen. Musik som baserades på ljud och inte på text.

Hon gjorde ordentlig research och studerade barn på småbarnsavdelningar på förskolor och sångsamlingar på öppna förskolor. Hon letade främst efter den faktor i ljud och tal som fick de små barnen att vilja lyssna och försöka härma.

”Jag ville helt enkelt få de allra minsta att försöka sjunga med i min musik.”

Micaela intervjuade sedan pedagoger, logopeder och babyrytmiklärare för att lägga en vetenskaplig och pedagogisk grund bakom sina egna iakttagelser.

Det som Micaela upptäckte när hon studerade barnen var dels att en del ljud och intonationer var extra poppis hos barnen. Men framförallt upptäckte hon att de främst av allt lyssnade på det som levererades av vuxna med inlevelse och lust.

Detta gjorde att hon bestämde mig för att helt enkelt försöka skapa musik utifrån de idéer barnen gett henne. Och sedan utgå från det som hon själv tyckte var roligt och lustfullt.

I arbetet med Bebispodden för Barnradion har Micaela kunnat dyka ner i materialet ännu mer. Framförallt jobba med lusten och uttrycket. Och nu hoppas hon att de minsta vill härma och sjunga med när de lyssnar på podden!

”När mina egna barn var i åldern 0-2 år så sjöng jag konstant för dem och använde min röst till att ljudsätta precis allt som hände eller fanns runtomkring dem. Det var sången om att sätta på sig vantarna och sången om att gå ner för trappan etc etc."

Testpublik

Materialet i Bebispodden har under produktionens gång skickats ut till olika bebisar för återkoppling. Micaela har även spelat upp materialet på en småbarnsavdelning på en förskola för att se med egna ögon om programmen fungerar eller inte.

Det som slog henne var hur barnen engagerade sig mer eller mindre i programmen lite beroende på ålder. Några som var runt 1 år tyckte att Mammamam var väldigt intressant medan de som var runt 1,5 år tyckte mycket om avsnittet med fordon, Brum tutut.

Det var också fint hur samspelet mellan barnen i en grupp fungerade. Att de inspirerade varandra medan de lyssnade på podden tillsammans.

Bilderna

Bilderna till Bebispodden är ritade av Charlotte Ramel.