Åklagare: 150 brottsoffer efter terrordådet i Stockholm

2:32 min

Sex månader efter terrordådet i Stockholm har polis och åklagare nu identifierat 150 olika brottsoffer, och den misstänkte Rakhmat Akilov kommer under den närmaste tiden begäras häktad även för brott som mordförsök och framkallande av fara för annan.

Det säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål i en intervju med Ekot.

– För närvarande har vi plus minus 150 personer som vi bedömer att de utsatts för någon brottslig handling i samband med attentatet. Det är att de har befunnit sig i livsfara, antingen har de befunnit sig direkt i lastbilens färdväg, eller så hade stått på ett sådant sätt att de kunnat allvarligt skadas genom att till exempel lösa föremål har slungats från butiker, från skyltar, det kan vara skärvor av cementkrukor med mera.

Fem människor dödades och runt femton skadades den 7 april när en lastbil körde över Drottninggatan och in i fasaden på varuhuset Åhléns.

För att identifiera fler som drabbats har man bland annat ringt tillbaka till hundratals personer som då ringde SOS Alarm, och även gått igenom filmer från övervakningskameror.

Rakhmat Akilov som misstänks ha kört lastbilen är i dag häktad misstänkt för terroristbrott genom mord, men enligt Hans Ihrman kommer man inom kort att också begära honom häktad för andra brottsrubriceringar, det kan till exempel handla om mordförsök och framkallande av fara för annan.

– Alla personer som på något sätt utsatts har ju rätt till en viss kompensation och upprättelse.

Fortfarande arbetar runt 50 personer heltid med brottsutredningen. Ett annat omfattande arbete har handlat om att visa hur Sverige och Stockholm påverkades av attentatet, eftersom ett krav när det gäller terroristbrott är att det ska kunna skada en stat.

Här har man till exempel samlat in underlag från polis, sjukhus, flygplatser, transportbolag och teleoperatörer om hur de påverkades.

En annan del i utredningen handlar om att försöka få svar på frågor som ifall den misstänkte agerat på egen hand, om han tillhört någon grupp, eller har fått stöd av någon säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

– Min bild i dag är att han har agerat självständigt. Det finns inga andra misstänkta, det har funnits sådana uppgifter, men de har följts upp och utredningen har då lyckats klarlägga de här delarna så långt det går. Så i dag finns ingenting som tyder på att han ska ha agerat i samråd med någon, men däremot som kommer utredningen kunna visa i vilket sammanhang han agerat och vilka kontakter han haft och vilken betydelse det har haft.

Hittills har det hållits 1 700 förhör, och man har haft samarbete med fyra andra länder. Vice chefsåklagare Hans Ihrman säger att hans mål är att väcka åtal före årsskiftet.