Folkomröstning om abort ska hållas i Irland

1:12 min

Den irländska regeringen föreslog i dag att en folkomröstning ska hållas om landets stränga abortlagstiftning i maj eller juni nästa år.

Det handlar om det åttonde tillägget i den irländska konstitutionen som förbjuder aborter. Det är det som irländarna ska få möjlighet att ändra på i en folkomröstning i maj eller juni nästa år, om regeringen får som den vill.

För bara några år sedan var det aldrig tillåtet att göra en abort i Irland, men efter en ändring 2013 går det i dag att få göra ett undantag om det finns en väsentlig risk att den gravida kvinnan dör om hon behåller fostret.

Abort är dock fortsatt förbjudet vid till exempel en våldtäkt eller om fostret inte har någon möjlighet att överleva utanför kvinnans livmoder.

Den hårda lagstiftningen har fått drygt 160 000 irländska kvinnor att åka till Storbritannien för att göra aborter sedan 1980, enligt brittiska myndigheter.

De senaste åren har opinionsmätningar gett vid handen att stödet växer för att tillåta aborter – eller i varje fall mildra lagstiftningen.

Folkomröstningen om abortfrågan blir den stora men ytterligare fem folkomröstningar ska hållas senare nästa år och under 2019. Bland annat handlar det om att eventuellt sänka åldern för rösträtt till 16 år och att göra det lättare att skiljas.

2015 röstade irländarna för att tillåta gayäktenskap i en folkomröstning som fick stor uppmärksamhet.