"The Nile Hilton Incident": Om hur korruption gör så att samhället ruttnar

2:19 min

"The Nile Hilton Incident" var en succé innan den ens fått svensk biopremiär, utsedd till Bästa film på Sundance filmfestival. Platsen är Kairo och filmen utspelas dagarna innan den egyptiska revolutionen började 2011.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "The Nile Hilton Incident"
Regissör: Tarik Saleh
Medverkande: Fares Fares, Mari Malek, Slimane Dazi, Hichem Yakobi,
Språk: Arabiska
Betyg: 4 av 5

Han tänder en ny cigarett, har en svart skinnjacka på sig och en liten smal slips.

Kör runt med kollegan i en skruttig bil och samlar in mutor på marknaden.

Han dricker sprit och försöker förstå det där nya "Facebook". Han saknar sin kärlek som dog och lever en ganska meningslös tillvaro där tevens brus är det enda sällskapet i lägenheten. Polisen Noredin, fint spelad av Fares Fares, har sina rutiner. Det är som att tiden stått stilla ett par år.

Så börjar saker förändras.

Ett mord på en känd sångerska ska redas ut. Det är ett så kallat känsligt ärende, med kopplingar till en viktig känd byggherre. Noredin har sett kroppen på mordplatsen och blir förvånad då hans överordnade avfärdar händelsen som självmord.

Bit för bit öppnas hans blick.

Bit för bit öppnas hans blick. Hans trygga lunk av småkorruption börjar halta. Lojaliteter blottas samtidigt som Noredin ser hur de växande protesterna mot president Mubarak och makten, på teven och på gatorna, kommer allt närmre polisstationen där han arbetar.

Det här är ett snyggt grepp. Polisen som sakta vaknar samtidigt som protesterna växer. Hela filmen utspelar sig dagarna innan den egyptiska revolutionen 2011. Och den uppladdningen placeras smart i de snygga masscenerna.

Men efter ett tag händer något med rytmen i filmen. Det blir någon skumpig bilfärd för mycket och något krångligt sidospår. Ja, det är faktiskt lite svårt, ibland, att hänga med i alla turer på den genomkorrumperade polisstationen.

Men tydlig är ändå berättelsen om hur korruptionen lättvindigt prissätter liv och gör så att samhället ruttnar inifrån.