Danska ministern Inger Støjberg lade ut kontroversiell Muhammedteckning på Facebook

2:15 min

I Danmark har frågan om de kontroversiella Muhammedteckningarna blossat upp på nytt. Detta efter att landets utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg valt att lägga ut en av teckningarna på sin Facebooksida.

– För mig är det här en teckning som varit viktig för att definiera oss som det frihetsorienterade och frihetsälskande folk vi är säger Inger Støjberg till danska TV2.

I ett Facebookinlägg visar utlännings- och integrationsministern från det borgerliga regeringspartiet Venstre, upp att hon använder den kanske mest kända teckningen, den av profeten Muhammed med en bomb i turbanen, som bakgrundsbild på sin Ipad.

Hon säger att hon gör det som en protest mot att ett museum i Viborg som ska öppna en stor konstutställning om blasfemi, valt att inte ta med just den bilden. Samtidigt ställer man ut andra kontroversiella verk, som till exempel ”Piss Christ”, en bild på ett krucifix nedsänkt i urin.

Museet har sagt att man valt att avstå från att ha med Muhammedkarikatyrerna för att då hade hela debatten handlat om dem.

När teckningarna av Muhammed först publicerades av tidningen Jyllands-Posten 2005 ledde de till diplomatiska kriser mellan Danmark och flera länder i Mellanöstern och nu har nyheten om ministerns Facebookinlägg återigen spridits över världen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, partivän med Inger Støjberg, säger till danska TV2 att han inte är stolt över teckningen och att det inte är något han själv hade haft som bakgrundsbild men att han är glad att leva i ett land där man kan ha det.

Utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg har även tidigare gjort flera omdebatterade utspel på sociala medier. Till exempel lade hon i våras upp en bild när hon åt en tårta prydd med siffran 50 – lika många åtstramningar som den danska regeringen hittills hade gjort i sin invandrings- och asylpolitik.

Mette Fredriksen, ledare för det största oppositionspartiet, socialdemokraterna kommenterar Inger Støjbergs senaste utspel med att hon absolut har rätt att lägga ut teckningen om hon känner för det, men att mycket av det som utlännings- och integrationsministern gör verkar handla mer om henne själv än att faktiskt försöka lösa de konkreta integrationsutmaningarna som finns i landet.