Hedvig Lindahl skulle gärna se att svenska damlandslaget i fotboll har en barnvakt med sig

5:08 min

I det amerikanska landslaget har spelarna en betald barnvakt när det är landskamper.
Något sådant finns inte i Sverige.
Men Hedvig Lindahl hoppas på en förändring i framtiden.
– Jag tror att det blir viktigt att börja prata i de banorna, säger hon.

Hedvig Lindahl är tvåbarnsmamma, och det var en av sakerna som gjorde att hon i somras uttryckte en del tveksamhet kring en framtida landslagssatsning – då landslaget tar en hel del tid i anspråk.

Men hon valde trots det att fortsätta spela i landslaget, efter samtal med den nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Efter att jag hade pratat med framför allt Peter så kände jag: "Han vill ju att jag ska vara kvar!" Jag ska ju ändå spela två år till i CHelsera, och för att vara konkurrenskraftig i det laget kommer jag ju vara konkurrenskraftig i landslaget också, säger hon till Radiosporten.

I somras pratade du ju om att du gärna ville se mer stöd runt omkring, med tanke på familjesituationen. Har ni pratat om det?
– Det är inget jag har pratat med Peter om, och de delarna är det ju inte han som ska ha. Det är snarare än förhandling kring vad man kan ha för hjälp som spelare när man kommer till ett landslagsläger.

– Jag tror att det ligger längre fram i sådana kollektivavtal. I till exempel USA har man i sitt avtal att man har en betald "nanny". Det är kanske något för framtiden, att man i alla fall börjar prata i de banorna tror jag blir viktigt för nästa gång när vi ska prata avtal.

Som Radiosporten tidigare rapporterat håller landslaget just nu på att förhandla om ett nytt avtal, då deras senaste avtal gick ut redan vid årsskiftet.

I ljudklippet här ovanför kan du höra ett längre inslag med Lindahl, där hon även pratar om sin 30-årskris, att hon tror att hon kommer att bli kvar i fotbollen efter karriären, och hur hon ser på det pågående VM-kvalet.