Vi närmar oss gränsen för hur gammalt liv som kan hittas

1:18 min

Spår av biologisk aktivitet från stenar i Kanada har uppskattats vara 3,95 miljarder år gamla. Det kan vara det äldsta tecknet på liv som har hittats.

Nu börjar vi närma oss gränsen för hur gamla spår av uråldrigt liv som det går att hitta på jorden.

Det är nya fynd av kol som antas vara spår av liv som har hittats i stenar i Kanada. Japanska forskare uppskattar fyndet till en ålder av 3,95 miljarder år. Det här skulle kunna vara det hittills äldsta spåret av liv som hittats på jorden.

Forskarna har upptäckt en speciell sorts kolatomer i stenar på Labradorhalvön i nordöstra Kanada. Just den här typen av kol kan bara bildas i processer när det är någonting levande inblandat.

Eftersom stenen som undersökts har uppmätts till att vara 3,95 miljarder år gammal, så antar forskarna att livet som har skapat kolet i stenen också är så gammalt.

Även andra studier har hittat liknande kemiska spår i riktigt gamla bergarter. Det finns också andra typer av fynd av bevarade strukturer som liknar mikroorganismer.

Men det nya fyndet från Kanada är ändå äldst hittills. Och gränsen för livets ursprung borde gå någonstans där, vid runt 4 miljarder år. Det säger geobiologen Magnus Ivarsson på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

– Jag skulle bli förvånad om vi började hitta spår av liv vid 4,2 - 4,3 miljarder år. Då ska man nog börja fundera över om det verkligen är biologiska signaler man ser.

Men han menar att runt 3,9 miljarder år var förhållandena så pass gynnsamma på jorden att liv skulle kunna förekomma. 

Referens: Takayuki Tashiro et al. Early trace of life from 3.95 Ga sedimentary rocks in Labrador, Canada. Nature 27 september 2017. DOI: 10.1038/nature24019