Ny polsk tidskrift vill vara ett mer jämställt alternativ för flickor

2:51 min

Nu ska flickor i Polen få en egen tidskrift som inte bara handlar om prinsessor och kläder. Den kommer att heta "Kosmos för flickor" och ta upp ämnen som miljöförstöring, djurrätt, vetenskap och sport.

– Det är som en rosa vägg i pressbyrån, bara rosafärgade tidskrifter som marknadsför en sagofigur och som inte har någonting att göra med den verklighet som flickor ser runt omkring sig. Som mammor och föräldrar har vi fått nog. Vi vill ge flickorna åtminstone en tidning som visar att de kan bli matematiker, analytiker, programmerare och intressera sig för vetenskap och forskning, säger Sylwia Szwed, chefredaktör på "Kosmos dla dziewczynek".

Hon berättar att det hela startade med ett inlägg på en polsk föräldrasajt. Flera föräldrar tyckte att något måste göras och bjöd in till ett möte där 30 mammor dök upp.

– Bland dem fanns unga mammor i gympaskor som jobbade på caféer, kvinnor i högklackat och dräkt, chefer för stora företag, föreläsare på universitet. Både troende och ateister. Och de fanns de som hade röstat igenom den nuvarande konservativa regeringen i Polen och de som hade röstat åt andra hållet, säger Sylwia Szwed.

Hon berättar att det som förenade dem var att de alla hade sett samma sak, att flickor bara erbjöds tidskrifter som koncentrarede sig på utseendet. Och de ville visa att det finns annat flickor kan intressera sig för.

Mötet resulterade i att en stiftelse bildades som började samla in pengar till att skapa en ny modern tidskrift för flickor. Snart började även journalister och marknadsförare att engagera sig i arbetet och det första numret kommer nu 22 oktober på den internationella tjejdagendagen.

En av dem som ser fram emot en mer jämställd tidskrift för polsktalande flickor är Renata Ingbrant, biträdande lektor i polska på Stockholms universitet.

– Alla barn behöver förebilder, särskilt de som känner sig annorlunda. Flickor som till exempel gillar matte, de anses vara nördar i skolan i Polen. De behöver läsa om kvinnor som har gjort karriär inom vetenskap, säger Renata Ingbrant.

Renata Ingbrant ser också ett stort användningsområde för tidskriften i Sverige.

– Modersmålslärare i polska här i Sverige skulle kunna ha användning för den. Barnen behärskar oftast inte språket. Har inte tillräckligt ordförråd för att läsa polska dikter och skönlitteratur på polska. Men en tidskrift som är skriven på vardagspolska med dialoger som handlar om intressen som barn i Sverige har, skulle kunna tilltala dem, säger Renata Ingbrant.