Järvsö/Västerås

Unikt fynd från samisk trumma

1:56 min

Sommarens utgrävning av en samisk boplats utanför Järvsö blev en succé. Resterna av en samisk trumma hittades. Så långt söderut har samiska trummor aldrig påträffats tidigare.

I somras utförde Länsmuseet i Gävleborg i samarbete med Gaaltije en utgrävning av en samisk stuga i Stene, strax utanför Järvsö i Hälsingland.

Här bodde i slutet på 1700-talet de samiska makarna Anna och Nils Andersson.

De var så kallade sockenlappar, anställda av socknen för göromål som bondebefolkningen inte vill utföra.

De slaktade hästar och hundar, jagade rovdjur och försåg allmogen med bruksföremål av rot.

Unikt fynd

Sommarens utgrävningar visade på benrester från djur, främst får och getter, kritpipor och keramik.

Sista utgrävningsdagen hittade arkeologerna ett föremål som stack ut.

-Vi kände direkt att detta var något speciellt. Jag blev förvånad, har aldrig sett något liknande, säger arkeologen Maria Björck, som vid ett seminarium i Västerås under onsdagen berättade om utgrävningarna.

Länsmuseet tog kontakt med en av de främsta experterna på samisk arkeologi, Inger Zachrisson, som kunde konstatera att det handlar om ett hänge till en samisk trumma eller till trummans visare.

-Ett fint och ovanligt fynd. Mycket spännande och sällsynt. Också en ovanlig form på hänget, säger Zachrisson.

-Det här är årets fynd på Länsmuseet, tveklöst, säger Maria Björck.

Trumman förbjöds

Den samiska trumman var det viktigaste instrumentet för den samiska religionen. Trumman användes av nåjden för att bland annat komma i kontakt med andevärlden. Men trumman användes också i vardagen av andra än nåjder.

Kyrkan såg dock trumman som gudsfientlig trolldom och var därmed också förbjudet.

I Sverige finns ett säkert belagt genomfört dödsstraff. I Arjeplog avrättades 1693 Lars Nilsson efter att med hjälp av trumman försökt återuppliva sin drunknade sonson.

Kyrkan samlade in och brände trummor  – endast ett sjuttiotal kända trummor finns bevarade idag. Det sydligaste fyndet är från Idre i norra Dalarna.

I makarna Anna och Nils Andersson lilla stuga i Stene förvarade alltså ett föremål som vid upptäckt kunde leda till avrättning.

-De måste ha förvarat den i lönndom. Bara en sån sak – vi viste inte att de fortfarande brukade trumman under den här tiden, säger Maria Björck.

Inger Zachrisson vill inte gå så långt som att historien nu måste skrivas om – men hon betraktar ändå fyndet som mycket viktigt.

-Det här förstärker och berikar vår bild av samerna i Hälsingland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio