Explosion på Hasslö var granat från 1960-talet

2:22 min

Strax efter klockan 20 på onsdagskvällen skakades Hasslö av en explosion. Flera öbor har på sociala medier uttryckt oro och frågor om vad som hände.

En av de boende som undrade vad som skett var Nina Irefjäll.

– Rutorna skallrade, de riktigt skallrade. Hela huset gungade till, man blev ju skiträdd, jag visste ju inte vad det var, säger hon.

Hur reagerade du då?

– Jag tänkte att nu kommer kriget. Jag blev skiträdd men min första tanke var att det var militärövningarna som hade glömt något kvar i vattnet som exploderat, säger Nina Irefjäll. 

Nina uttryckte också oro för att det smällde så nära inpå och hur det ser ut i omvärlden just nu. 

Granat från 1960-talet
Sent på onsdagskvällen hittade en hemvärnsgrupp en gammal avskjuten granat på Bollöarna, nära Hasslö.

– Det gick inte att avgöra om den var skarp eller inte. Så för säkerhets skull togs beslutet att oskadliggöra den genom sprängning, säger Jimmie Adamsson, informationschef på 3:e Sjöstridsflottiljen.

Granaten har inte använts sedan 1960-talet, men Jimmie Adamsson bekräftar att det var en svensk projektil till ett granatgevär. Drygt åtta gånger tio centimeter. 

– Det är vårt eget övningsfält och det händer då och då att vi gör dessa sakerna. Det är rutin för våran del, det händer att vi hittar saker på skjutfält. Ser man någonting som ser misstänkt ut så kontakta polis, säger han.