Lööf: Fyra miljarder mer på järnväg

1:21 min

I höstens budgetmotion kommer Centern att lägga 4 miljarder kronor mer på drift, underhåll och regionala järnvägar än vad regeringen gör i sin budget. Enligt Annie Lööf blir det en av de största satsningarna i Centerns budgetförslag.

Järnvägen har prioriterats för lågt, med en stor skuld av eftersatt underhåll som följd, sa Lööf.

– Centerpartiet vill att vi ska börja betala tillbaka skulden. Det är ett stort åtagande, men det är nödvändigt.

Annie Lööf kallade Trafikverkets rekommendationer om lägre hastigheter på planerade höghastighetståg för "fullständigt förvånande". Hon är också kritisk till att det ska ta så lång tid att bygga de nya höghastighetsbanorna.

– Är det inte en trist svensk halvmesyr att sänka farten och låta banorna vara klara på 2090-talet? säger C-ledaren.

Lööf berörde också sociala klyftor och kriminalitet, hyllade svenskt företagande och underströk vikten av jämlik sjukvård i sitt tal. Hon pekade på brister i förlossningsvården, som på sina håll har lett till att kvinnor fått föda i bilar och på parkeringsplatser.

– Det gör mig så förbannad, sade hon.

Annie Lööf avslutade med att uppmana till kamp mot extremism och fick då sin längsta applåd.

Vi står upp. I oss möter rasismen, extremismen och främlingsfientligheten en motståndsrörelse som inte viker ned sig. Vi ger aldrig upp.

Till skillnad från de andra partierna i Alliansen pekar C:s opinionssiffror tydligt uppåt. Sedan valet 2014 har väljarstödet fördubblats och partiledaren Annie Lööf har störst förtroende av alla partiledare, inklusive statsminister Stefan Löfven (S).

Centerledningen vill bland annat ha stämmans välsignelse för att driva på för en bred skatte- och bostadspolitisk reform. I likhet med flera andra partier den senaste tiden öppnar partiet för minskade ränteavdrag och kan tänka sig minskad reavinstskatt och friare hyressättning.

Ungefär samtidigt som stämman avslutas på söndag väljs Ulf Kristersson till ny moderatledare. Annie Lööf har upprepade gånger sagt att hon hoppas att Allianspartierna ska kunna enas i regeringsfrågan efter det.

Allianspartierna är ju splittrade i sin syn på Sverigedemokraterna och hur de kan tänka sig att forma en regering efter valet nästa höst.

– Det vore en välgärning om vi kan enas under hösten, sade hon på en pressträff inför stämman.

Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg påpekar att Annie Lööf inte nämnde sprickan i sitt tal.

– Men det är en allvarlig splittring, det var rätt förnedrande kring misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist, där de fyra partierna inte kunde enas kring en gemensam. Där anklagades C för att svika alliansen. Frågan om Hultqvist bottnar i en större fråga: På vilket sätt man ska regera, med eller utan stöd från SD, säger Ramberg.