Bolibompaprofilen Johan Anderblad blir ny Läsambassadör

1:21 min

Johan Anderblad känner vi som programledare i Barnkanalen, men skriver också böcker. Som läsambassadör vill han vända sig direkt till barn och unga.

Johan Anderblad känner vi kanske allra mest som programledare i Bolibompa men har även jobbat för UR och TV4 och gjort radio, och förra året kom han ut med sin första bok "Bojan och brandbilden" och uppföljaren "Bojan och polisbilen" kom i år.

– Då kom jag in i den här bokvärlden, började resa runt på bibliotek, träffa barn, ungdomar och familjer, snacka bilder,  text och böcker och blev mer och mer intresserad av detta. Så när det här erbjudandet kom att under två år få prata om läsning av böcker – ja, då var det en utmaning som jag inte kunde tacka nej till.

Som Läsambassadör vill han försöka nå barn och unga direkt i de kanaler som redan finns, till exempel Youtube, sociala medier och radio och tvprogram.

– För att försöka nå fram och låta andra människor inspirera barn och unga att läsa, att försöka hitta ungdomarnas idoler och snacka böcker med dem och låta dem sprida vidare.

Vad har du för trix att få barn att gå från Youtube till att läsa?

– Det finns inget trix, men läsning handlar om lust, och det som är problematiskt att predika läsning det är ofta att "det är så bra att läsa" – det gäller att hitta lusten och att hitta rätt bok för just det barnet.

Han tycker att bibliotekarierna har en nyckelroll där som kan så mycket om läsning och vet böcker som kan funka.