Fängslade journalisten Hamza Yalcin släpps

2:23 min

Den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin släpps fri i väntan på slutgiltigt beslut om han ska utlämnas till Turkiet eller inte, uppger domstol i Madrid.

Den svenske författaren Hamza Yalcin, som suttit fängslad i Spanien efter en internationell arresteringsorder utfärdad av Turkiet, har frigivits.

– Jag är mycket tacksam för allt stöd jag har fått och ska fortsätta som jag brukar till döden. För frihet mot diktatur. Jag är mycket orolig för Turkiet, säger Hamza Yalcin.

Hur känns det att vara här?

– Det var hemskt här. Varför hölls jag i fängelset bara för att göra Erdogan glad?

Det handlar dock om en villkorlig frigivning i väntan på besked om utlämning till Turkiet. Det innebär att Hamza Yalcin inte kommer att tillåtas lämna Spanien innan dess. Istället kommer han att resa till Madrid tillsammans med sina advokater, efter frigivningen. Uppgifterna bekräftas av UD.

– Vi hoppas att de bestämmer att han släpps till Sverige och inte Turkiet. Vi är hoppfulla men vi vet inte vad de kommer att bestämma, säger Seda som då inte hunnit prata med Hamza Yalcin om beskedet.

Även författaren och nära vännen Kurdo Baksi hade nåtts av beskedet.

– Det känns bra, men jag är lite ledsen också. Jag hade förväntat mig en fullständig frihet för Hamza, så att han kunde flyga hem från Barcelona ikväll. Men så blir det inte, säger han till Ekot.

Yalcin anklagades av den turkiska regeringen för att vara ledare för en terrororganisation, och för att ha spridit propaganda via nätet under olika pseudonymer.

Yalcin är både svensk och turkisk medborgare.