Textilband från vikingatiden kan bära broderade referenser till islam

2:13 min

I går kom en nyhet kring 1 000 år gamla arkeologiska fynd som hittats i vikingastaden Birka och som kan vara influerade från orientalisk textil.

Viking couture är höstens stora satsning på Enköpings museum. Utställningen visar mer än 1000 år gamla arkeologiska fynd och med hjälp av modern teknologi presenteras ny kunskap om vikingatidens historia.

Utställningen Viking couture bygger på ett samarbete mellan forskare från Uppsala universitet och textildesigners i London, varav en är verksam som couturier, alltså sömmerska.

Ett av fynden är några textilband som hittats i vikingastaden Birka och som tycks ha influenser från orientalisk textil.

 – Om man tittar på banden, de är jättesmala och jättesmå fina mönster. Lägger man ihop dem och sätter en spegel bakom står det Allah och Allah och Ali och Ali, säger Annika Larsson, forskare i textilarkeologi vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.

Enligt Annika Larsson är inte kläderna hämtade från Orienten.

– Skulle man ha tagit in banden så har man sprättat loss dem och gjort om dem till ett nordiskt dräktskick, eller så är de vävda här någonstans, säger hon.

Hon berättar att arrangörerna för utställningen poängterade det delade kulturarvet när de sökte medel för utställningen.

– Det är ju inte vårt nordiska kulturarv, utan vi har gjort det här till vårt kulturarv. Vi har tagit influenser i sidentyger i 1200-1300 år.