Kirunaelever ska göra skolpraktik i Spanien

När man är elev, så ingår arbetspraktik i skolplanen. Nio gymnasieelever i Kiruna far på lördag på en månads arbetspraktik - till Spanien.

- Buenos días!

När Sameradion och SVT Sápmi träffar eleverna på gymnasieskolan Hjalmar Lundbohmsskolan och Lapplands gymnasium i Kiruna så drillas det glosor och användbara uttryck på spanska. På lördag ska nio elever från programmen Hotell- och turism-, Vård- och omsorg, Barn och fritid-, Industriprogrammet, svets samt Frisörprogrammet resa till södra Spanien för en månads arbetspraktik. 

- Spännande, nervöst och kul! Det jag ser framemot är att se hur andra jobbar och lära mig mer om kultur och hur de jobbar med service och människor, säger Therese Labba som ska praktisera på ett hotell.

Projektet finansieras av EU:s utbildningsprogram Erasmus plus och är ett tvåårigt projekt. Skolan samarbetar med Noscasi Education i Spanien som ordnar med praktikplaster, boende, mat och andra aktiviteter. Tre lärare från Kiruna kommer att åka ner med eleverna och vara med den första veckan. Det här är något som lärarna har velat få till länge.
 
Läraren Britta Lindman har själv gjort praktik utomlands när hon gick i skolan, och följer med eleverna. 

- Jag tror att de kommer att få med sig den personliga utvecklingen. Det är mycket fokus nu på praktikplatsen och på vad man kommer att göra. Men jag tror att de kommer utvecklas som människor, att det blir den största erfarenheten.

Matilda Fjällborg som går svetsprogrammet kommer göra sin praktik på en verkstad. 

- Det känns lite spännande och nervöst hur det kommer att gå, men jag kommer ju att ha en kompis med mig så det känns bra att vi kan prata med varandra. Och så får vi väl använda kroppsspråket och hoppas att det går bra, säger Matilda Fjällborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio