Nytt program avslöjar spionerande appar

5:25 min

Appar i mobilen övervakar och avlyssnar oss även när vi lagt ifrån oss telefonen. Det visar forskning i informationssäkerhet vid Karlstads universitet.

- Apparna sover aldrig, säger doktoranden Nurul Momen.

Han har konstruerat en prototyp som kan läsa av och logga Android-appars aktiviteter. Under en vecka observerades ett tiotal appar för exempelvis motion, kommunikation och dating.

- Även om jag inte använder appen och telefonen ligger på ett bord är apparna aktiva. De vaknar upp och tillskansar sig min privata information, vad jag har sparat, var jag har varit och så vidare. Vi vet inte varför, men det är vi intresserade att ta reda på mer om.

Förutom att läsa av kontaktlistor, fotografier, sms, platsinformation med mera visade det sig att vissa appar till och med utnyttjar sin tillgång till telefonens mikrofon, när vi inte använder den.

Lothar Fritsch, docent i datavetenskap, liknar detta vid att vi skulle låta okända människor bugga våra hem, utan att veta varför.

Jag skulle inte ha en smart telefon eller surfplatta eller smart TV i sovrummet eller mötesrummet på företaget. Frågan är hur mycket tillit ska vi ha till de små företag som skickar apparna? "

Det som förvånade honom mest var ändå att vissa appar också registrerar biometrisk identifiering, som fingeravtryck:

- Detta är vidunderligt, tycker Lothar Fritsch.

Att apparna får tillgång till all känslig information om oss beror på att vi själva tillåter detta när vi accepterar användarvillkoren. Men många appar anses överprivilegierade, i så måtto att de begär mer information om oss än vad de egentligen behöver.

- Och vissa appar, som sociala appar eller dating-appar, är mer giriga än andra, säger Nurul Momen.

En undersökning som Visma gjort visade nyligen att bara var tredje svensk läser igenom apparnas användarvillkor. Men även om man gör det, kan apparna sen uppdateras med nya funktioner, påpekar Lothar Fritsch:

- Så i teorin, om jag hade jobbat för en säkerhetstjänst i en fientlig makt är det ju perfekt att bara uppdatera en app och bruka mikrofonen.

Hans vision är att det program som Nurul Momen konstruerat ska göras tillgängligt för allmänheten, som en visuell varning när apparna tar sig för stora friheter.

- Om det fungerar bra kommer vi vända oss till Konsumentverket, eftersom ett monitoreringssystem för appar skulle stärka konsumenträttigheterna, och detta kan förhoppningsvis skapa offentlig debatt, säger Lothar Fritsch.