RECENSION – FILM

"Efter Inez" – respektfullt och inkännande om sorg och hopp

2:06 min

"Efter Inez" handlar om ett Denize och Filip som mister sitt barn, bara några dagar före den beräknade förlossningen. En film om sorg och hopp.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Efter Inez"
Regissör: Karin Ekberg
Medverkande: Denize Löfgren, Filip Nordin m fl
Genre: Dokumentär
Betyg: 4 av 5

I regissören Karin Ekbergs förra film, "Att skiljas", skildrade hon sina egna föräldrars skilsmässa. I sin nya film "Efter Inez"närmar hon sig än en gång ett ytterst känsligt och sårigt ämne. 

När vi först möter Denize och Filip i filmen är de omtumlade och chockade av sorg. I ett rum på sjukhuset håller de sin döda baby och försöker ta in och förstå det som hänt. De har mist sitt barn i nionde graviditetsmånaden och ingenting verkar kunna bli som förut igen.

Karin Ekberg har närgånget fått följa paret genom deras sorgeprocess. Dokumentationen av barnet de måste lämna i ifrån sig, begravningen, gruppsamtal med andra i samma situation, och en flytt för att kunna börja om på nytt. Ekberg förvaltar det förtroende hon fått av Denize och Filip väl. Inkännande skildrar hon vägen tillbaka till livet.

Berättandet är till synes enkelt och rakt, men samtidigt lyckas hon fånga de där små ögonblicken som berättar så mycket. En blick, ett ansiktsuttryck, Denizes hand som famlar efter Filips, en kommentar i förbifarten om att koden till cykellåset är Inez datum.

Ekberg förvaltar det förtroende hon fått av Denize och Filip väl. Inkännande skildrar hon vägen tillbaka till livet.

Kanske hade den här filmen varit outhärdlig utan det lyckliga slutet. För "Efter Inez" blir till sist en film om hopp och kärlek. Om vad två personer kan genomlida, och att de ändå kan komma ut på andra sidan tillsammans. Det här en film om ett ämne som många inte vet hur man ska prata om, och "Efter Inez" kommer att bli den där trösten som så många i samma situation som Denize och Filip behövt. Men sorg, och chocken när det otänkbara händer är allmängiltiga upplevelser, och den här filmen berör nog alla som ser den.

Framför allt kan jag faktiskt inte nog betona hur mästerligt Karin Ekberg hanterar det här ämnet. Hon har en förmåga att berätta rakt och avskalat om det allra svåraste, samtidigt som hon aldrig brister i respekt för de hon skildrar.