Ingen ombyggnad av skolduschar i Karineholm

1:34 min

Bildningsnämnden håller med Centern i princip, men gör inget nu.

Snart ett år efter att Centerpartiets Inger Fredriksson i Katrineholm krävde att skolduscharna i skolorna skulle byggas om, så att elevernas integritet skulle stärkas, så har kommunen nu kommit med ett svar.

Fredriksson hade reagerat på Sveriges Radios rapportering i november om att många elever struntar i att duscha efter idrotten i skolan.

Under #skoldusch berättade Sveriges Radio om varför elever inte ville duscha efter gymnastiken. Anledningarna var flera men en av dem, att de kände sig otrygga i duschutrymmet.

– Så där ska det inte vara. Alla elever har rätt att vara trygga på skolan. Då får man göra det man kan: alltså bygga säkrare duschmiljöer.

Hon lämnade då in en motion där hon föreslog att kommunen skulle se över alternativ för att öka tryggheten för eleverna i duschutrymmet på skolorna. Inger Fredriksson föreslog att nybyggnation och ombyggnation av skolor planeras så att elevernas integritet stärks vid duschning.

Hon föreslog bland annat duschdraperier.

I veckan så besvarade Bildningsnämnden hennes motion. Inget kan göras i dagsläget, men man håller med i sak.

Kommunen anser att duschdraperier inte fungerar eftersom de rivs ner. Mellanväggar mellan duscharna fungerar heller inte eftersom de inte ger det integritetsskydd som önskas. Det som behövs är separerade duschar med låsbara dörrar, men det innebär ganska höga investeringskostnader.

– I planer, när vi bygger om, bygger till och bygger nytt, så är den här frågan ständigt aktuell, säger Johan Söderberg (S) är ordförande i Bildningsnämnden.