Kortare demonstrationstid för NMR

1:35 min

Kammarrätten kortar tiden för Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration på lördag. Enligt det nya beslutet måste demonstrationen avslutas en timme tidigare.

Enligt förvaltningsrättens beslut skulle demonstrationståget sluta vid Gamla Ullevi bara en timme innan avspark. Men efter att Svenska fotbollsförbundet överklagade domslutet har kammarrätten förkortat demonstrationstiden med en timme.

Svenska Fotbollsförbundets chefsjurist, Anders Hübinette, är delvis nöjd med domen. 

– Det är bra på det sättet att det är i rätt riktning. Det ökar möjligheten att genomföra ett säkert arrangemang kring den här matchen på Gamla Ullevi, säger han.

– Vi hade ju önskat ännu tydligare ställningstagande på det sättet att man inte överhuvudtaget hade haft den här demonstrationen i närheten av matchen den aktuella dagen.

  •  
    Beviljad väg 
  •  
    Ej beviljad 

Även NMR överklagade förvaltningsrättens beslut och begärde att åter få lov att avsluta demonstrationståget vid Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg. I sin överklagan till kammarrätten skrev NMR "att stora folksamlingar befinner sig i närområdet utgör inte i sig en konkret förväntan om att nöd- eller nödliknande situationer skall uppstå". Men kammarrätten håller fast vid rutten och ändrar inte demonstrationens samlingsplats och färdväg. 

– Det avgörande där är att polisen nu säger att de kan inte upprätthålla säkerhet och ordning på någon annan väg än den som nu är beslutad.

Ekot har idag förgäves försökt få en kommentar från NMR. Tidigare har presstalesmannen Per Öberg sagt till TT att man "kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet" från domstolen.

Anders Hübinette på fotbollsförbundet medger att det finns en risk att nazister eller motdemonstranter håller sig kvar i närheten av Gamla Ullevi efter att tillståndet har löpt ut.

– Man kan inte bortse från den risken, men vi och klubben har en tät och nära dialog med polisen kring de här frågorna för att i största möjliga utsträckning minimera risken för att åskådarna vid matchen påverkas på något sätt, säger han.