Amnesty: Oppositionella i Burundi lever farligt

1:37 min

I Burundi har oppositionella och civilbefolkning varit hårt utsatta efter den politiska krisen 2015.

Det skriver Amnesty International i sin rapport "Foga er eller fly".

Enligt Amnesty är det ungdomssektionen till den allt mer militariserade grenen av Burundis regerande parti som ligger bakom våldet.

"Bli anhängare till partiet eller ta konsekvenserna."

Det är vad oppositionella och civilbefolkning fått höra innan de utsatts för systematiskt våld, utpressning, utomrättsliga avrättningar och arresteringar.

Ett av de 129 offer som Amnesty International intervjuat säger "Om du inte är anhängare av det regerande partiet har du inga rättigheter."

Du anses inte vara en medborgare eftersom du blir deras fiende.

Vittnen berättar också om hur personer som vägrar ansluta sig till partiet tvingas betala mer i skatter.

Burundi har sen April 2015 blivit allt mer våldsamt efter att presidenten vägrat lämna sin post efter mandatperiodens slut. Det resulterade i våldsamheter och ett krympande utrymme för oppositionella partier.

Mycket tyder på att Burundis regering och det regerande partiet med våld eliminerat möjligheterna för andra politiska partier att verka, skriver Amnesty.

Och det är ungdomssektionen av den allt mer militariserade grenen av det styrande partiet, Imbonerakure, som ligger bakom våldsspiralen.

En man berättar i rapporten hur han och tre andra satt inlåsta i ett litet mörkt rum och fick äta sin mat i de närliggande toaletterna. Värst var det när vi torterades genom att de hängde en tung sandfylld flaska i våra testiklar, fortsätter han.

En kvinna vittnar om hur hon längs flyktvägen tvingades välja mellan att bli våldtagen eller dö.

– Jag sa att jag inte vill dö, berättar hon.