Matsnusk och råttor i massor

1:29 min

Ommärkta livsmedel i massor har miljöförvaltningens inspektörer i Göteborg avslöjat hos en av stans stora matgrossister för asiatisk mat.

Efter en oanmäld inspektion stoppades verksamheten hos grossisten och extra inspektörer kallades in för att gå igenom lagret. Bernadett Weber är chef för avdelningen livsmedelskontroll:

– Det som var mest alarmerande var att vi kunde konstatera genom samtal med företagaren och bevis på plats att företaget märker om väldigt gamla varor, säger hon.

Hur länge har man flyttat fram som mest?

– Det finns varor som gått ut 2015 som har en hållbarhetsdatum som flyttats fram och ser ut som fortfarande hållbart i vissa fall.

Det handlar om frysvaror av olika slag, torrvaror, konserverer, mjöl och såser och annat som märkts och det fanns också spår efter möss eller råttor på livsmedlen. För ett år sen dömdes samma företagare till vite i kammarrätten för att ha gjort samma sak - märkt om livsmedel.

Först var två inspektörer på plats i veckan men en dag fick de utöka till sammanlagt sju för att gå igenom hela lagret:

– De blev tagna av allvaret att det var så omfattande och det var så synligt. Det här företaget skickar ut rätt så mycket varor till andra butiker, restauranger och privatpersoner och det är märkligt att man gjorde så mycket medvetna fel, säger Bernadett Weber, chef för avdelningen livsmedelskontroll.

Företagaren som P4 Göteborg varit i kontakt med vill inte ge någon kommentar.

Det företag som nu avslöjats är inte samma företag som tidigare granskats av SVT:s program Uppdrag Granskning.