Hör om Viklau-madonnans tusenåriga hemlighet

2:37 min

Den unika träskulpturen från Viklau kyrka har burit en sensationell hemlighet i sin krona. Nu berättar konservatorn Håkan Lindberg vad han plockade ut.

I många år har det funnits funderingar kring ett litet hål madonnan haft i hjässan. Men det har alltid funnits en respekt för Viklau-madonnan, eftersom hon är så välbevarad. Ingen har velat göra något med henne "i onödan", säger Håkan Lindberg, som var 1:e konservator på Historiska museet.

I samband med att madonnan skulle rengöras började han ändå lirka för att ta reda på vad det var för en "tygbit" som var hårt instoppad i ett borrat hål. 

– Det var väldigt, väldigt nervöst. Det är en vanlig tygbit som det stoppats ner ben i och så har man vikt ihop den och snurrat runt en fin tråd och knutit, säger Håkan Lindberg.

Viklau-madonnan har alltså visat sig ha en relikgömma i huvudet. Det är unikt.

Träskulpturen är daterad till 1170-talet. Men den lilla linnepåsen som hyser relik-benen är ditlagd efter att skulpturen blev klar, enligt dateringen som utförts enligt kol-14-metoden.

– Tyget var ungefär daterat till runt 1250. Själva benbiten var 3 500 år gammal, säger Lindberg.

Konservatorn Håkan Lindberg säger att relikgömmor i skulpturer brukar finnas i bröstet och madonnor brukar inte ha reliker alls. Viklau-madonnan kan vara den enda i sitt slag i världen, säger konservatorn.

Hur madonnan hamnade i Viklau kyrka och vilken mästare som karvat fram henne, ur olika träslag, det vet ingen. Det finns de som tror att munkarna i det närbelägna cistercienserklostret i Roma kan ha tagit med henne till Gotland från Frankrike.

I Viklau kyrka står idag bara en kopia av den unika madonnan. Församlingen sålde originalet 1928, för 5 000 kronor, till Statens historiska museum. Men församlingen visste inte vad hon hade i kronan. På museet i Stockholm har hon ruvat på sin hemlighet genom decennierna.

När Historiska museet köpte Viklau-madonnan bekostade museet också fem kopior, varav den ena finns i Viklau kyrka idag. Gotlands museum har en kopia, en tredje lär finnas i Köpenhamn. Men var är de andra? Vet du? Hjälp P4 Gotland spåra de fem gipskopiorna av Viklaumadonnan! Tipsa oss antingen via telefon 0498-75 00 12 eller via epost.