Läkemedel mot hepatit C kan belönas med ett Nobelpris

1:43 min

Utvecklarna bakom det revolutionerande effektiva läkemedlet mot hepatit C, kan i dag belönas med årets Nobelpris i medicin.

Läkemedlet som inte bara bromsar, utan faktiskt botar, en svår leversjukdom kom för bara tre år sedan. Då hade forskarna kämpat i nästan 30 år för att förstå sig på det gäckande viruset.

Hepatit C skadar levern och cirka 70 miljoner människor är kroniskt sjuka. Hittills har viruset dödat 400 000 om året, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s senaste siffror.

Arvsmassan blev kartlagd i slutet på 1980-talet, och sedan dess har det varit en lång och krånglig resa för att få till ett läkemedel.

Trots kunskapen om virusets dna gick det inte att skapa viruset i stor mängd i labb. Först efter att forskarna kom på att de skulle göra ett genomsnittligt hepatit C-virus, och därefter bara ta en liten del av det konstgjorda viruset, kunde de få hepatit C att föröka sig i labbet. 

Då tog andra forskare vid för att hitta ett läkemedel. De lyckades. Men det hjälpte inte mycket, eftersom levern stötte bort läkemedlet.

Ett annat forskarlag lyckades skapa en trojansk häst genom att kapsla in läkemedlet så att levern inte skulle känna igen det. Det innebar att medlet mot hepatit C blev extremt bra. Det som var sjuka fick knappast några biverkningar av medicinen, och över 95 procent blev friska.

Får utvecklarna, Charlie Rice, Ralf Bartenschlager och Michel Sofia, Nobelpriset kan det innebära att tillverkarna sänker kostnaden för läkemedlet.

För trots att botemedlet finns och låg- och medelinkomstländer har fått ett sänkt pris, är risken stor att många av de omkring 70 miljonerna hepatit C-drabbade dör av leversvikt eller levercancer eftersom man inte lyckas få läkemedlet.

Troligare är att årets medicinpris går till några inom genetikområdet. Till exempel David Allis, som har visat hur dna slås av och på, och på så vis kan behandla en svår hjärnsjukdom hos barn. Eller James Allison som med sina genetiska studier visat hur kroppens eget immunförsvar kan användas för att bekämpa cancer.