Europas skydd mot cyberangrepp på efterkälken

1:18 min

Sverige och resten av Europa ligger på efterkälken när det gäller att skydda sig mot cyberangrepp, som till exempel vid det svenska valet om ett år. Det framkom vid toppmötet i Tallinn med EU:s stats- och regeringschefer.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att EU:s medlemsländer helt enkelt måste bli bättre på att möta den typen av hot.

– Vi måste aktivt forma vår framtid och hantera riskerna med den digitala revolutionen. Risker för våra samhällen och demokratier, sade han.

Toppmötet här i Tallinn har kommit att handla mycket om att Europa har hamnat på efterkälken när både Nordamerika och Asien satsar stora pengar på digital utveckling.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att det finns en risk att Sverige drabbas av cyberattacker som försöker påverka det svenska valet.

– Det är ju uppenbart. Vi har kunnat se det i USA, i Tyskland och i Frankrike, så det är klart att den risken är uppenbar. Därför har vi också tagit en tidig kontakt med Säpo för att se hur vi kan skydda vår demokrati.

EU har kommit i gång sent med sina satsningar och av alla lagförslag som nu ligger på EU:s bord är bara en liten del färdigbehandlade.

Här i Tallinn har ledarna kommit överens om att dra upp på takten i det här arbetet. Gör vi inget nu så får det konsekvenser i framtiden, konstaterar Stefan Löfven.

– Om vi underinvesterar jämfört med Nordamerika och Asien så är det klart att det långsiktigt blir problem. Därför måste vi höja takten.