Eneroth om snabbtåg: Jag ska vända på alla stenar

1:31 min

Ska staten låna för att bygga ett höghastighetståg mellan storstäderna i Sverige? Den frågan ska avgöras under våren. Socialdemokraterna har hittills inte tyckt det, men stänger heller inte dörren helt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i Ekots lördagsintervju.

– Jag tycker att man måste vara försiktig med vilka löften man ger. Just nu är frågan ute på remiss och det finns ett starkt engagemang för att vi ska hitta fler finansieringsvägar för att påskynda bygget, säger Tomas Eneroth, men fortsätter: 

– Men det finns faktiskt inga gratisluncher, det är viktigt att komma ihåg. Lånar man så måste man i så fall veta vilka intäkter man har. Men jag kommer naturligtvis att vända på alla stenar. Jag kommer att föra en ordentlig diskussion med alla intressenter som finns, säger han.

Regeringens utredning, den så kallade Sverigeförhandlingen, har föreslagit höghastighetståg som går 320 km/timmen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Utredningen föreslår att staten lånar till projektet.

Men flera partier brottas med frågan, om projektet - som beräknas kosta 230 miljarder kronor - är samhällsnyttigt.

Regeringen vill bygga banan etappvis, i den takt som ekonomin tillåter och inom statens befintliga budget. Det skulle göra att projektet tar många år att genomföra.

Men Miljöpartiet vill låna för att bygga, det vill också Centerpartiet, för att banan ska stå klar så snabbt som möjligt.

Men kan Socialdemokraterna ändra sig. det är frågan.

– Då ska man gärna ha en bred uppslutning hos intressenter, inte minst näringslivet. Men också naturligtvis en bred politisk uppbackning.

Så Moderaterna och Sverigedemokraterna vill du ha med på en lånefinansiering?

– Jag vill framför allt ha en diskussion med Moderaterna om förutsättningarna för att göra stora investeringar i infrastruktur framöver.