Moderaterna har en ny partiledare

2:05 min

Moderaternas stämma valde enhälligt Ulf Kristersson till ny partiledare efter den avgångna Anna Kinberg Batra.

Kristersson sade i sitt tal att hans prioritet är att åter samla Alliansen.

– Inför valet har jag ett enda kristallklart mål, vi ska bilda en ny Alliansregering. Jag vill att vi fortsätter samarbete med, samtala med och kompromissa med Alliansen. Där finns vår politiska historia och där väntar vår politiska framtid. Om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensamt vill stoppa oss, så kan de gott säga det, sade han.

Moderaternas extrastämma i Stockholm för att välja ny partiledare var som en kollektiv suck av lättnad i partiet.

Den avgående Anna Kinberg Batra var korrekt nog att i sitt avskedstal undvika att tala om den kris som slutade med att hon fick avgå.

Och ombuden gillade Ulf Kristerssons engagerade tal om hopp och hårt arbete.

Långa ovationer, kramar och leenden i ett parti som nu hoppas ta igen det de förlorat i opinionen.

Bland de orsaker som sägs förklara partiets nedgång finns otydligheten, i synnerhet otydligheten i frågan om Moderaterna är beredda att ta stöd från Sverigedemokraterna efter valet.

Kan du vara tydlig på en punkt. Kommer ni att ta över regeringsmakten om Alliansen blir mindre än de rödgröna, och då med stöd av Sverigedemokraternas röst?

– Om, om, om och om i fyra olika led. Det enda som inte kräver ett om: Moderaterna och Alliansen ska stå för vår politiska linje. Vi ska alltid söka stöd för den politiska linjen men stå för just den linjen. Om sedan andra vill stoppa oss, om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensamt vill stoppa en Alliansregering, så varsågoda, då får de göra det.

Jag tolkar det som att ni tar makten även om ni blir mindre?

– Det är klart att vi alltid ska göra allt vi kan för att få genomslag för vår politik. Man kan inte gå till ett val och söka stöd, och därefter inte göra allt man kan för att använda det stödet.

Min fråga är inte vad du ska göra, utan vad du är beredd att göra och inte göra. Är du beredd att ta stöd av SD för att kunna regera i minoritet med Alliansen?

– Vad Alliansen gör kan bara Alliansen svara gemensamt för, sade Ulf Kristersson.