Pia Sundhage: Det tränas för lite i damallsvenskan

1:41 min

Det tränas för lite i Sverige.
Det anser den förra förbundskaptenen Pia Sundhage.

– Man kan träna mer, säger hon.

Det svenska damlandslaget är för första gången utanför topp tio på Fifas världsranking. De damallsvenska klubbarna har de senaste säsongerna varit utslagna innan de sista omgångarna av Champions League.

Och de stora stjärnorna lämnar i allt större utsträckning den svenska ligan.

Nu kliver den förra förbundskaptenen Pia Sundhage ut och anser att det måste till en förändring för att damallsvenskan åter ska bli en liga i absolut världsklass.

– Jag vet en sak: Man måste träna. Jag påstår här och nu att vi tränar för lite. Så länge vi har sådana inlägg som vi har, där man inte kontrollerar den situationen, då tror jag att vi kan träna mer, säger hon i en lång intervju med Radiosporten, och fortsätter:

– Jag tycker att vi kan träna mer än vi gör. Nöta saker och ting. Och får vi en bättre teknik, då tror jag även att vi förbättrar vår spelförståelse och speluppfattning. 

Sundhage berättar att hon under sina fem år som förbundskapten följde de spelare som spelade i landslaget, och såg hur mycket de tränade:

– Och då påstår jag att man kan träna mer. Alla är inte professionella ska man ha klart för sig. Men det finns spelare som är proffs, och man kan träna mer och man kan periodisera sin träning och det ena med det tredje, säger hon, och lägger strax därefter till:

– Där avgörs det. Hur mycket du tränar, där kan du bestämma hur bra du kan bli. Får du spelare som är hängivna, och bara vill bli bättre nästa dag: Då måste du ju träna nästa dag! 

– Och om du gör det, då kommer Sverige och allsvenskan bli bättre.

Hör mer från intervjun med Sundhage i veckans avsnitt av FotbollsArena Radiosporten, och i Sportextra på söndag.