Nu ska region Örebro län locka fler anställda att cykla

1:01 min

För att uppmuntra sina anställda till vardagsmotion så ska region Örebro län från i vår erbjuda sina anställda att hyra cykel till ett förmånligt pris.

I flera kommuner i Örebro län har den som är kommunanställd möjlighet att förmånligt hyra cykel mot ett löneavdrag, en så kallad förmånscykel.

De kommuner i länet som erbjuder sina anställda sådana möjligheter är idag Laxå, Kumla, Hallsberg och Örebro kommun.

Nu hakar region Örebro län på kommunernas initiativ. Till nästa cykelsäsong satsar regionen på förmånscyklar för sina anställda.

– Dels slåss vi om personalen med andra regioner och kommuner, men sen ser vi ju även att folkhälsosjukdomarna ökar i Sverige och då är vardagsmotionen oerhört viktig, säger Mats Gunnarsson, regionråd för Miljöpartiet i region Örebro län och fortsätter:

– Så om vi kan locka fler att använda cykel och gång oftare så vet vi att de kommer att må bättre, både som medarbetare och medborgare.

Målet är både en bättre hälsa för anställda och ett grönare län. Och Mats Gunnarsson tror att fler arbetsgivare kan komma att följa i spåren.

– Förmånscykel funkar ju lika bra om man är ett privat bolag som ett offentligt.

– Vi borde titta på våra resvanor och framförallt på de här korta resorna. Kan vi hitta fler tillfällen då vi kan gå, cykla eller åka kollektivt, så hjälper det ju hela samhället, både utifrån hälsa och miljö, berättar Gunnarsson.