NMR hängde ut politiker och journalister i demonstrationen

1:58 min

Fler polisanmälningar har gjorts efter det att journalister och politiker hängts ut som ”förbrytare” på affischer i samband med Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i helgen. Det är förtal menar advokater

Medieexperten och den tidigare journalisten Willy Silberstein, är en av dem som NMR pekat ut. Han tycker att det är väldigt obehagligt och att det känns som ett hot att bli porträtterad på affischen.

– Om man är en "förrädare" enligt Nordiska Motståndsrörelsen så tror jag att de också skulle ge mig en ganska omild behandling om de bara kunde, säger Willy Silberstein.

Under demonstrationerna i Göteborg i helgen bar demonstranterna ett antal affischer på politiker och journalister.

Namnen på personerna stod överst, under namnet en porträttbild och under porträttet texten ”förbrytare”.

Polisanmälningar har gjorts, som fått rubriceringen ”förtal”.

Kennet Lewis, advokat som specialiserat sig på förtal- och tryckfrihetsfrågor, menar att den här typen av spridning av uppgifter är nedsättande för den som drabbas.

Att peka ut någon som brottslig eller klandervärd är förtal.

Han säger att även om det är försvarligt att lämna en uppgift så måste det finnas skälig grund för den. Han undrar på vilket sätt dessa journalister i sammanhanget skulle vara förbrytare.

– Inte enligt någon normal samhällsnorm i alla fall, säger Kenneth Lewis

Vem är då ansvarig och därmed skyldig för det som kan ses som förtal?

Kenneth Lewis menar att det kan vara flera personer som är ansvariga. Den person som har tryckt upp affischerna, till och med det tryckeri som har tryckt upp dem om man inte kan hitta personen som har beställt dem.

Den som bär dem har gjort sig skyldig till förtal för personen sprider uppgiften.

– Om affischerna är något som Nordiska Motståndsrörelsen har tryckt upp som parti, kan hela organisationen vara ansvarig på något sätt, avslutar Kenneth Lewis

Willy Silberstein menar att det handlar om att skrämma

– Det är ett led i deras försök att skrämma mig och andra som jobbar mot bland annat judehatet i Sverige att vi ska vara rädda och tysta.

Han menar att ju fler som protesterar desto bättre är det och desto tryggare blir det för de utsatta.