Skåne/Småland/Blekinge

Grova brott bakom avancerat tjuvfiske

1:55 min

En omfattande härva av tjuvfiske har rullats upp i södra Sverige. Kräftor och gös har olovligen fiskats och sålts vidare för hundratusentals kronor.

Inom kort väntas ett stort åtal gällande grovt häleri och grovt brott mot fiskerilagen.

Robert Loeffel är presschef vid Polisregion Syd.

– Det är en väldigt omfattande utredning. Jag har jobbat inom polisen i snart 35 år och jag tror inte att jag tidigare har hört talas om någon motsvarande storlek på en sådan här utredning gällande grovt fiskeribrott. Det vill säga tjuvfiske i insjöar, säger Robert Loeffel.

Nio personer sitter häktade i Växjö i vad som anses vara en välorganiserad liga som under sommaren bedrivit illegalt fiske i flera sjöar i en radie av 15 mil i trakterna av södra Småland, Blekinge och norra Skåne.

Fisket har skett nattetid och de misstänkta har haft sin bas i två fastigheter utanför Ryd i södra Kronoberg. Polisen har beslagtagit mängder av utrustning som använts i vad som framstår som storskaligt fiske.

– Vi hittade ismaskiner för att ha is under transporter, vi hittade fem till sex gummibåtar med elmotorer som man har haft för att ta sig ut på fiskevattnen nattetid.

– Vi har även beslagtagit en lastbil som var inredd med kylaggregat inredd för livsmedelstransporter, säger Loeffel.

Var fisk och kräftor sedan har sålts vidare kartläggs nu i polisens pågående utredning. Men man tror att det i huvudsak har varit försäljning inom Sverige. Och man vet att det bland annat har sålts till Göteborgs Fiskauktioner som själva slog larm när misstankar uppstod.

Utredningen beskrivs som komplicerad med så många frihetsberövande. Och det finns risk för att en kommande rättegång måste hållas utanför Växjö. Detta i en tingsrätt som har större kapacitet. 

– Tingsrätten här i Växjö undersöker möjligheten om de kan härbärgera en sådan här stor rättegång med nio personer som sitter häktade. Med dem följer häktesvakter och försvarare som ska vara på plats samtidigt. Det är 30-40 personer som behöver hanteras i en rättegångssal.

Åklagare Saramaria Johansson i Växjö säger till Ekot att förhoppningen är att få klart ett åtal där sammanlagt tio personer nu misstänks till den 10 oktober. Men polisen utesluter inte att härvan kan svälla ytterligare.

– Min erfarenhet från alla sådana här utredningar när vi jobbar med så många inblandande är att man absolut inte kan utesluta att fler personer kommer att frihetsberövas, avslutar Loeffel.

Majoriteten av de nu misstänkta personerna nekar till brott.