Ingela tvingas gå arbetslös efter cancern

1:28 min

57-åriga Ingela Sjöberg från Gävle blev arbetslös efter att hon tvingats amputera underbenet. Men trots att hon kom in på en utbildning kan hon inte studera. Det här eftersom hon hamnat i kläm mellan olika system

När Ingela Sjöberg drabbades av cancer i benet för sjätte gången tog hon beslutet att göra en amputation för att stoppa spridningen.

Under sjukskrivningen insåg hon att det inte skulle gå att utföra arbetsuppgifterna som habiliterare. När hon tog upp det med sin chef på omvårdnadsförvaltningen startades en omplaceringsutredning.

– De hittade ingen annan tjänst, vilket slutade med att jag blev uppsagd av personliga skäl. Jag trodde inte att man skulle behöva sluta bara för att jag ville bli av med cancern, säger hon.

Ingela säger att hon vill komma ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt. Därför sökte hon en folkhögskoleutbildning och kom in. Men på grund av regler inom myndigheterna så har hon inte råd att tacka ja

– Jag är ett år för gammal för att få ekonomiskt stöd av CSN. Och jag har inte varit arbetslös tillräckligt länge för att få hjälp av Arbetsförmedlingen. Sedan får jag inte stämpla och studera på heltid. Det känns som att jag faller mellan stolarna, säger hon.

Ingela säger att hon var så lycklig den dagen hon kom in på utbildningen. Men glädjen blev kortvarig då hon redan dagen efter insåg att hon måste tacka nej. Och nu är hon förtvivlad över situationen, då hon istället tvingas vara arbetslös.

– Det här är inte något riktigt liv man har nu. Det är tokigt att man ska behöva ångra att man blev frisk, säger hon.

Joacim Strömblad är CSN:s utredare på rättsavdelningen. Han säger att det inte finns några möjligheter för CSN att göra avsteg från de åldersgränser som riksdagen har beslutat om.

– Ramarna för vårt arbete bestäms av riksdag och regering. Vilka möjligheter som bör finnas att finansiera studier senare i livet och vilka ramar CSN ska arbeta inom är en politiskt fråga, säger han.